Κυριακή 28 Απριλίου 2019

Άη Γιώργης Πόρτας Μπαμπίνης





ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΟΡΤΑΣ ΜΠΑΜΠΙΝΗΣ ΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ . ΑΦΙΕΡΩΜΑ


 Σε ύψωμα του αρχαίου περιτειχισμένου κάστρου των Φοιτιών, τρία χιλιόμετρα περίπου βόρεια του χωριού Μπαμπίνη, χτίστηκε η μονή της Πόρτας αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο.
Το μοναστήρι έχει αξιόλογη Ιστορία και στον εντοίχιο ονομαστικό κατάλογο της Πρόθεσής του σώζεται ένας από τους πληρέστερους πίνακες αρχιερέων, ιερομονάχων και μοναχών.
Το καθολικό της Πόρτας αποτελεί ένα από τα καλύτερα αρχιτεκτονικά δείγματα του Ξηρομέρου. Από τις τοιχογραφίες του, καλής τέχνης είναι οι δύο που σώζονται στον κύριο ναό.
Προς την ανατολική πλευρά της μεγάλης περιτειχισμένης αυλής υψώνεται το καλλίγραμμο καθολικό.
Αποτελεί συνδυασμό τρίκλιτης τρουλλαίας βασιλικής με εγγεγραμμένο σταυροειδή. Βόρειο και νότιο διαγράφονται επτάπλευροι χοροί αγιορείτικού τύπου, που χαρίζουν κομψότητα στο μνημείο. Εφτάπλευρη εξάλλου είναι και η αψίδα του ιερού. Το κτίριο είναι χτισμένο με πελεκητές πέτρες που τοποθετούνται, κυρίως σε οριζόντιες στρώσεις και δημιουργούν παχύ τοίχο πλάτους 1.20μ. Συχνά στους αρμούς τοποθετούνται, γιο διακόσμηση, κέραμοι. Το Χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι το επαναλαμβανόμενο. μοτίβο των δίλοβων παραθύρων με τα λίθινα, τοξωτά πλαίσια και τον διαχωριστικό πεσσίσκο. Ανοίγονται ανά τέσσερα στις μακριές πλευρές και τρία στην πρόσοψη Υπάρχουν τρεις είσοδοι, δυτικά, βόρεια και νότια, ενώ ο υπερυψωμένος δωδεκάπλευρος τρούλλος με τις αβαθείς τοξωτές κόγχες διαθέτει δύο μόνο παράθυρα, βόρεια και νότια. Σε διάφορα σημεία των τοίχων υπάρχουν λιθοσκαλιστά κοσμήματα, κυρίως σταυροί.           
Στην ανατολική και στη βόρεια πλευρά του μοναστηριού τα κελλιά σώζονται ημιερειπωμένα και με τις αίθουσες, τις στοές και τις αποθήκες αποτελούν τεκμήρια παλαιών εποχών ακμής.
             Στη σημερινή του κατάσταση το καθολικό διασώζει τοιχογραφίες του 1726 στο χώρο του ιερού και κυρίως στην αψίδα και γύρω της. Κεφαλαιογράμματη επιγραφή, που βρίσκεται πάνω από το φωτιστικά άνοιγμα της κόγχης του ιερού, παραδίδει τη χρονολογία (22 Μαϊου 1726) και το όνομα του μητροπολίτη Ιωαννικίου, που είναι άλλωστε γραμμένο τέταρτο στον κατάλογο «ζώντων και τεθνεώτων» της Πρόθεσης:
ΤΟ CΤΕΡΕΩΜΑ ΤΩΝ ΕΠΗ CΙ ΠΕΠΗΘΟΤΟΝ
CΤΕΡΕΟ/CΩΝ ΚΥΡΙΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗCΙΑΝ ΗΝ
ΕΚΤΗCΟ ΤΟ ΤΙ/ΜΗΟ CΟΥ ΕΜΑΤΗ ΕΠΙ ΕΤΗ
ΑΨΚς ΜΑΙΟΥ ΚΒ/ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΗ
ΕΡΩΤΑ ΤΟΥ
ΜΙΤΡΟΠΟΛΕΙΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΙΩΑΝΗΚΙΟΥ.
Στο τεταρτοσφαίριο της κόγχης Παριστάνεται η Πλατυτέρα των Ουρανών με το Χριστό που φορεί σταχτοπράσινο φόρεμα μέσα σε λευκό μετάλλια. Αριστερά και δεξιά δύο αρχάγγελοι σε μικρογραφία σεβίζουν.
Κάτω από την Πλατυτέρα σε χωριστή ζώνη παριστάνεται η Λειτουργία των Αποστόλων στο γνωστό τύπο του διπλού Χριστού που μοιράζει τον άρτο και τον οίνο, με τους Αποστόλους που προσέρχονται στο μυστήριο σε δύο ημιχόρια. Χαρακτηριστική είναι η επιγραφή πάνω από τον Ιούδα, που αποχωρεί: «ο τρισκατάρατος Ιούδας».           
Σε άλλη ζώνη, πιο κάτω, οι συλλειτουργούντες ιεράρχες, τετράδες σε δύο ημιχόρια. Αριστερά: Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, Νικόλαος ο Μύρων ο Θαυματουργός. Γρηγόριος ο Θεολόγος και Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Δεξιά: Μέγας Βασίλειος, Αθανάσιος ο Αλεξανδρείας, Κύριλλος Αλεξανδρείας και ο άγιος Σπυρίδων. Χαμηλά η μαιανδροειδής διακοσμητική ποδιά περιτρέχει όλο το ιερό.
Αριστερά της κόγχης ζωγραφίζονται ολόσωμοι οι διάκονοι Στέφανος και Ρωμανός με πολύχρωμα διακοσμημένα «κλαρωτά» στιχάρια, εκφραστικά δείγμα τα επαρχιακών εργαστηρίων του 18ου αιώνα.
             Στην κόγχη της Πρόθεσης η χαρακτηριστική διπλή απεικόνιση, πάνω του Χριστού στον τύπο του ένθρονου βασιλέα των βασιλέων και κάτω της ‘Ακρας Ταπείνωσης με την Παναγία και τον Ιωάννη.
Στην ποδιά της Πρόθεσης το σκαρίφημα με την ιστορία του Ιωνά.         
Στην κόγχη του βόρειου τοίχου του ιερού απεικονίζεται Το όραμα του Πέτρου Αλεξανδρείας. Και ο Πέτρος και ο Χριστός παριστάνονται ολόσωμοι Κάτω από κιβώρια.
Δεξιότερα ιστορείται ολόσωμος ο προφήτης Ηλίας σε ζωηρή στάση κρατώντας ειλητάριο με το στίχο: «Ζη Κύριος και ζη η φυχή μου, ου μη βρέξει ιετόν επη της γης».          
Δεξιά της κόγχης ζωγραφίζονται ολόσωμοι Οι άγιοι Ελευθέριος και Βλάσιος. Κάτω από την παράσταση η επιγραφή: «Δέησης του δούλου του Θεού Γεωργίου και των γονέων αυτού».
Στην κόγχη του Διακονικού εικονίζεται ο δίκαιος Μελχισεδέκ με την αρχιερατική στολή και ανοιχτά τα χέρια του.
Στον νότιο τοίχο Παριστάνονται ολόσωμοι οι προφήτες Ηλίας πάλι, ο άγιος Πέτρος αρχιεπίσκοπος ‘Aργους (;), Γρηγόριος ο Ακραγαντίνων, Ιγνάτιος ο Θεοφόρος, ο άγιος Αχίλλειος της Λάρισας και τελευταίος αδιάγνωστος άγιος. Σε μικρή κόγχη του ίδιου τοίχου παριστάνεται ο άγιος Σίλβεστρος πάπας Ρώμης και δεξιά κάτω η επιγραφή:
«Δέηcις του δούλου του Θεού Αλεξάνδρου». ‘Aλλα ονόματα δωρητών είναι μισοσβησμένα.
Γενικά η ζωγραφική του ιερού είναι η συνηθισμένη επαρχιακή της εποχής. Ο ζωγράφος έριξε όλο το βάρος στα εντυπωσιακά χρώματα και στην έντονη διακόσμηση των πολύπτυχων φορεμάτων με κλάδους και άνθη.
Στο βόρειο τοίχο του κύριου ναού δίπλα στο τέμπλο σώζονται σε καλή κατάσταση δύο τοιχογραφίες, που πρέπει να είναι του τέλους του Ι6ου ή των αρχών του Ι7ου αιώνα. Προς το μέρος του ιερού εικονίζεται καβαλάρης ο άγιος Γεώργιος, έχοντας πίσω στο άσπρο του άλογο μικρό απελευθερωμένο σκλάβο με το «κουκούμιον» στο χέρι. Είναι η στιγμή που χτυπά το Δράκοντα.
Η διπλανή τοιχογραφία αποτελεί εξαίρετη προσωπογραφία του αγίου Νικολάου του Νέου του εν Βουνένοις, που λατρεύεται ιδιαίτερα στο Ξηρόμερο. Ο άγιος παριστάνεται ολόσωμος φορώντας πολύπτυχο μοναχικό κάλυμμα. Και στα δυο Θέματα επικρατεί το καστανέρυθρο, που συνδυάζεται με απαλούς τόνους άλλων ζεστών χρωμάτων Η ικανότητα του ζωγράφου φανερώνεται από τη σχεδιαστική άνεση και κυρίως από τη θαυμάσια τεχνική στα πρόσωπα με τις λευκές γραμμές στον καστανέρυθρο προπλασμό.
‘Οπως αναφέραμε στο κάτω μέρος της Πρόθεσης και στην αρχή του βόρειου τοίχου, κάτω από τον προφήτη Ηλία, σώζεται σε στήλες «κατάλογος ζώντων και τεθνεώτων», πράγμα συνηθισμένο στα ορθόδοξα μοναστήρια.
Το χαρακτηριστικό του καταλόγου αυτού είναι η τάξη με την οποία έχει γραφεί.
Οι πρώτες 20 σειρές μνημονεύουν ονόματα αρχιερέων, ιερομονάχων και μοναχών. Από την 21 ως την 25 σειρά μνημονεύονται μοναχές. Και από την 26 ως την 39 ιερείς. Φαίνεται ότι ο κατάλογος μεταφέρθηκε από την «Παρρησία» του μοναστηριού στον τοίχο της Πρόθεσης από το ζωγράφο που διακόσμησε το ιερό το 1726.
‘Eτσι εξηγείται και το όνομα του μητροπολίτη Ναυπάκτου και ‘Aρτης Ιωαννικίου (1723-1727), που ζούσε τότε και αναφέρεται στην επιγραφή τελευταίο στη σειρά των ονομάτων των αρχιερέων. Η παράθεση εξάλλου και γυναικείων ονομάτων δείχνει πως πριν το 1726 σε παλαιότερους καιρούς και για ένα σύντομο χρονικό διάστημα το μοναστήρι είχε μετατραπεί σε γυναικείο και έπειτα πάλι πέρασε στα χέρια ανδρών μοναχών.
Μεταγράφουμε εδώ τις πρώτες γραμμές διατηρώντας την ορθογραφία και κεφαλαιογραφώντας μόνο τα αρχικά:
Τιμοθέου αρχιερέως, Μαξήμου αρχιερέως, Αντονήου αρχηερέως, Ιωαννικίου αρχιερέως, Χριστοφόρου ιερομονάχου, Στεφάνου ιερομονάχου, Ισαήου ιερομονάχου. Γερασίμου ιερομονάχου, Γαλακτίονος ιερομονάχου, Ευγενίου ιερομονάχου, Παρθενίου ιερομονάχου, Δαβίδ ιερομονάχου, Νικοδήμου ιερομονάχου, Ιωακείμ ιερομονάχου, Νεοφύτου ιερομονάχου, Σοφρωνήου ιερομονάχου, Μαρκηανού ιερομονάχου, Ακακίου ιερομονάχου, Δαβίδ ιερομονάχου, Βενιαμίν ιερομονάχου, Χριστοφόρου ιερσμονάχου, Βενιαμίν ιερομονάχου. Παϊσίου ιερομονάχου, χριστοφόρου ιερομονάχου, Γαβριήλ μοναχού, Κοσμά μοναχού, Καλλίστου μοναχού, Εφραίμ μοναχού, Νεκταρίου μοναχού, Γαβριήλ μοναχού, Ιωνά μοναχού, Ανθίμου μοναχού, Νικηφόρου μοναχού Παρθενίου μοναχού, Αγαθαγκέλου μοναχού, Επιφανίου μοναχού, Ευγενίου μοναχού, Ακακίου μοναχού, Δαβίδ μοναχού, Ποϊσίου μοναχού, Παρθενίου μοναχού, Στεφάνου μοναχού…
Το μοναστήρι του «μεγαλομάρτυρος Γεωργίου της Πόρτας εις το Ξηρόμερον ήταν όπως φαίνεται, πνευματικό κέντρο που ανέδειξε σειρά αξιόλογων λογίων, ανάμεσα στους οποίους είναι ο αντιγραφέας κωδίκων Καλλίνικος γνωστός από βιβλιογραφικό σημείωμα του 1699, και ο ηγούμενος και πνευματικός Ματθαίος που έγραψε το συναξάρι του αγίου Βαρβάρου.
Σημαντική ήταν η προσφορά του μοναστηριού στο αγώνα της επαναστάσεως του 1821. Στα 1822 από το ταμείο του προσφέρονται 1000 γρόσια για τον αγώνα όπως διαβάζουμε στο σχετικό κατάλογο με τις προσφορές των μοναστηριών της Αιτωλοακαρνανίας ενώ λίγα χρόνια αργότερα στα 1829 πάλι όπως διαβάζουμε στο κατάλογο με τις προσφορές των μοναστηριών ο τότε ηγούμενος του Αγίου Γεωργίου Πόρτας Γεράσιμος, προσέφερα από το ταμείο του μοναστηριού 700 γρόσια για την ανέγερση σχολείου στη Βόνιτσα.
Τέλος σε ότι αφορά τη χρονολόγηση και έχοντας ως κριτήριο τις δύο τοιχογραφίες του κύριου ναού, τις οποίες τεχνοτροπικά τοποθετήσαμε στα τέλη του Ι6ου ή στις αρχές του Ι7ου αι., τον κατάλογο της Πρόθεσης που μνημονεύει μητροπολίτες πολύ πριν το 1726, καθώς επίσης και τον σπάνιο για την περιοχή αρχιτεκτονικό τύπο του καθολικού, μπορούμε να τοποθετήσουμε χρονολογικά την ανέγερση του κτιρίου στην ίδια με τις δυο τοιχογραφίες της εποχής.
ΠΗΓΕΣ:
Μπαμπινη 
Μνημεία Ξηρομέρου (Βαγγέλης Κουτιβής)
akarnanianet
Τα κείμενα για το μνημείο πήραμε από τα βιβλία :
1.Aθανάσιου Δ. Παλιούρα, Βυζαντινή Αιτωλοακαρνανία, Εκδόσεις Αρσινόη, Αθήνα.
2.Το βιβλίο του π. Αυγουστίνου Κατσαμίρη «Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΡΟΜΒΟΥ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ».

Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Το Αμφιαράειο στον Ωρωπό Αττικής


Το Αμφιαράειο (καθ:Αμφιαράειον) είναι αρχαιολογικός χώρος της Αττικής. Βρίσκεται σε έναν λόφο 6 χιλιόμετρα περίπου νοτιοανατολικά του Ωρωπού, λίγο βορειοδυτικότερα από τον Κάλαμο. Υπήρξε ιερός χώρος και μαντείο αφιερωμένο στον μυθικό ήρωα Αμφιάραο. Ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. όταν η ευρύτερη περιοχή του Ωρωπού ανήκε στους Αθηναίους.[1] Στον χώρο λειτουργούσε μαντείο και θεραπευτήριο. Στην περιοχή πραγματοποιούνταν τα μεγάλα Αμφιαράεια, σημαντική γιορτή που διεξαγόταν κάθε πέντε χρόνια προς τιμήν του Αμφιάραου και περιλάμβανε και αθλητικούς αγώνες.
Ο Αμφιάραος ήταν μια από τις ευγενέστερες και σεβαστές μορφές της Ελληνικής Μυθολογίας. Γιος του Οικλέους και εγγονός του Μελάμποδος από τον οποίο εκληρονόμησε την μαντική τέχνη και τις θεραπευτικές του γνώσεις.
Συμβασίλευε στο Άργος  μετά του Άδραστου του οποίου την αδελφή Εριφύλη έλαβε ως σύζυγο.  Όταν ο Πολυνείκης γιος του Οιδίποδα διωγμένος από τον αδελφό του Ετεοκλή ήρθε στο Άργος ζητώντας βοήθεια για να καταλάβει την Θήβα ο Αμφιάραος αρνήθηκε, αφ’ενός διότι εθεώρει άδικο την εκστρατεία αφ’ ετέρου (αφού ήταν μάντης), επειδή γνώριζε πως όσοι θα έπαιρναν μέρος στην εκστρατεία αυτή, θα εύρισκαν τον χαμό τους, εκτός από τον Άδραστο, προσπάθησε λοιπόν να παρασύρει και τους άλλους αρχηγούς να μην εκστρατεύσουν.
Αλλά ο Πολυνείκης χάρισε το περίφημο περιδέραιο της Αρμονίας (γυναίκα του βασιλιά της Θήβας Κάδμου) στην Εριφύλη η οποία ανάγκασε τον άνδρα της Αμφιάριο να πάρει μέρος στην εκστρατεία με άλλους έξη αρχηγούς (επτά επί Θήβας του Αισχύλου).
Φεύγοντας ο Αμφιάραος για τον πόλεμο άφησε εντολή στα παιδιά του Αμφίλοχο και Αλκμέωνα να εκδικηθούν τον θάνατο του όταν μεγαλώσουν, πράγμα που έκανε ο Αλκμέων σκοτώνοντας την μητέρα του Εριφύλη.  Μετά το οικτρό τέλος της εκστρατείας, κατά την οποία εφονεύθησαν και τα δύο αδέλφια  Ετεοκλής και Πολυνείκης ο Αμφιάραος φεύγοντας προς την Αττική καταδιώχθη υπό τον Περικληγένου γιο του Ποσειδώνος και θα εφονεύτο αν ο Ζευς δεν επενέβαινε ανοίγοντας χάσμα στη γη με κεραυνό, που κατάπιε τον Αμφιάραο με το άρμα του και τον ηνίοχο του αποφεύγοντας τον επονείδιστο θάνατο.
Τα γεγονότα αυτά συνέβησαν κατ’άλλους μεν στη θέση Άρμα όπου το ομώνυμο σημερινό χωριό κατ’αλλους δε όπου είναι το ιερό του Αμφιαρείου παρά τον Ωρωπό, που είναι και το πιθανότερο.  Ο Αμφιάραος ετιμήθη μέχρι των εσχάτων εθνικών χρόνων, όπου επεκράτησε ο Χριστιανισμός, δια την μαντική ικανότητα, την ευσέβεια την δικαιοσύνη και ελατρέθη σαν Θεός.
Ιερά του Αμφιάραου υπήρχαν στο Άργος, Σπάρτη, Αθήνα και αλλού, αλλά το σπουδαιότερο βρίσκεται πλησίον του Ωρωπού μεταξύ Αττικής και Βοιωτίας.
Στην Ιλιάδα η περιοχή του Ωρωπού ονομαζόταν Γραία.  Ο Θουκυδίδης ταυτίζει την Ωρωπία με την Γραία.  Από την ονομασία Γραία και του κατοίκους της Γραίους παράγεται το Graeci που πρωτοχρησιμοποιήθηκε στην Κάτω Ιταλία και δηλώνει τους Έλληνες.
Ο Ωρωπός ήταν ανεξάρτητο κρατίδιο και ιδρύθηκε τα προϊστορικά χρόνια, πριν από την ίδρυση της Ερέτριας, αργότερα έπεσε στην κυριαρχία της Ερέτριας και μετά στην κατοχή της Αθήνας πιθανότατα το 506 μ.χ.  Οι κάτοικοι του Ωρωπού γίνονται υπήκοοι των Αθηναίων αλλά όχι Αθηναίοι με Αθηναίο διοικητή.
Γεγονός μεγάλο για τον Ωρωπό υπήρξε η ίδρυση του Αμφιαρείουστο τέλος του 5ου π.χ. αιώνα.  Κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου οι Βιωτοί αποσπούν των Ωρωπό από τους Αθηναίους.  Εν συνεχεία τον καταλαμβάνουν οι Θηβαίοι με οι Αθηναίοι πόλη και τελικά των Ελευθεριατών.
   Τότε αρχίζει η μεγάλη ανάπτυξη του Αμφιαρείου,  η ακτινοβολία του και η φήμη του απλώνεται όχι μόνο στον Ελλαδικό χώρο αλλά και στον βαρβαρικό.  Καίγονται κτήρια στήνονται αγάλματα, θέατρο, λουτρά κ.λ.π.  Θεσπίζονται να γίνονται κάθε χρόνο τα  μικρά Αμφιάρεια, κάθε 5 χρόνια τα μεγάλα Αμφιάρεια όπου τελούνται γυμνικοί αγώνες αντάξιοι των Δελφικών ή των Ίσθμιων, ποτέ όμως δεν φθάνουν την αίγλη των Ολυμπιακών Αγώνων.
Μετά την μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.χ. ο Φίλιππος ο Μακεδών παραχωρεί τον Ωρωπό στους Αθηναίους όπου γνωρίζει νέα ακμή.  Στο ιερό γίνονται γιορτές και προσφέρονται αφιερώματα στον Αμφιάραο.   Ο Δημήτριος ο πολιορκητής καθιστά τον Ωρωπό ανεξάρτητο, αναπτύσσεται το μαντείο αλλά και το θεραπευτήριο, επίσης το ονειρομαντείο όπου αποκαλύπτεται ο τρόπος θεραπείας του ασθενούς,  μέσα από το όνειρο παρουσιάζεται ο Αμφιάραος δίνει εντολές θεραπευτικές αλλά και συμβουλές διαιτητικές προς τον ασθενή.  Στο Μαντείο δίνονται χρησμοί όπου προστρέχουν από όλα τα μέρη της Ελλάδος αλλά και από τις βαρβαρικές χώρες.  Τούτο φαίνεται από τα αφιερώματα που βρέθηκαν κοντά στις ανασκαφές.  Γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις, αναφέρονται και απεικονίζονται σε γλυπτό, χρήση φιδιών για θεραπευτικούς λόγους, λαμβάνουν χώρα λουτροθεραπείες, φυτοθεραπείες, χρήση ελλέβορου για ελλεβοριασμούς.
Αναπτύσσεται το στάδιο και το θέατρο όπου γίνονται θεατρικές παραστάσεις και ποιητικοί αγώνες, παίζονται έργα διασήμων Ελλήνων δραματουργών Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αισχύλου.  Με την  Ρωμαιοκρατία  146 π.χ. βουβαμάρα πέφτει εκεί που υπήρχε ζωή και δράση,  τιμητικά ψηφίσματα δεν γράφονται, παντού λιβανίζονται οι ρωμαίοι αυτοκράτορες και οι στρατηγοί.  Αγάλματα αφιερώνονται τώρα σ’αυτούς και όχι σε έλληνες επιφανείς φιλόσοφους και ποιητές.
Η επικράτηση του χριστιανισμού που έχει σαν αποτέλεσμα την εξαφάνιση της Αρχαίας δωδεκάθεης θρησκείας οδηγεί το Αμφιάρειο στην αφάνεια.  Χωμένο μέσα σε δένδρα και θάμνους και μη έχοντας πόρους συντήρησης και στήριξης μαραζώνει τελειωτικά, αλλά εκτός από αυτό και μια άλλη φοβερή μάστιγα επίκαιρη και στα χρόνια μας επιδρά  στον αφανισμό του Αμφιαρείου το αραίωμα του πληθυσμού της Ελλάδας, η ολιγανδρία.  Ο Πλούταρχος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στις μέρες του μπορούσε κανείς να περπατάει ώρες ολόκληρες στην Βοιωτία χωρίς να συναντά ψυχή αλλά που και που κανένα βοσκό.
Η φύση παίρνει την εκδίκηση της και επανέρχεται δριμύτερη μη ξεχωρίζοντας την θετική επέμβαση του ανθρώπου από την αρνητική.  Εκεί που ο άνθρωπος είχε επέμβει δημιουργικά καλύπτει τα πάντα με πλούσια βλάστηση που πλημμυρίζει το ιερό όπου λατρεύτηκε ο Αμφιάραος, ο ήρωας, ο θεός, ο θεραπευτής, ο μάντης, ο πιο σεβαστός και ευγενής άνδρας μεταξύ των Ελλήνων.
Η θεραπεία των Αρρώστων
Όποιος έμπαινε στο ιερό για έναν από τους σκοπούς που αναφέραμε,  πλήρωνε δικαίωμα εισόδου και για απόδειξη έπαιρνε μολυβένιο εισιτήριο με ανάγλυφες τις μορφές του Αμφιάραου και της Υγείας  Ο άρρωστος που ήθελε χρησμό και κάθαρση έπρεπε να θυσιάσει στον Αμφιάραο ένα κριάρι όπου πάνω στο νωπό δέρμα κοιμόταν.  Μέσα στον ύπνο του δέχονταν σε όνειρο την συμβουλή του θεού  για το πρόβλημα που τον απασχολούσε και θεραπεύονταν.
Αφού ο ασθενής γινόταν καλά αφιέρωνε διάφορα αντικείμενα στο θεό, που αγόραζε από τα παρακείμενα μαγαζιά, πήλινα, αργυρά, χρυσά  αγαλματίδια , μικρογραφίες ποδιών, χεριών κλπ.  Όταν τα τιμαλφή μαζεύονται το συμβουλίου του ιερατείου έπαιρνε απόφαση να τα λιώσουν και να χρησιμοποιηθεί το αντίτιμο για τις ανάγκες του ιερού.   Αναφέρεται ότι οΚένταυρος Χείρων που ήταν γιος του Κρόνου και είχε μητέρα την Φιλύρα δίδαξε στον Μελαμπόδα καθώς και τον Ασκληπιό την μαντική τέχνη όπου χρησιμοποιούντο λουρίδες από τον φλοιό της Φιλίρας (φλαμουριά –τιλιά), καθώς και νύμφες των δένδρων της φιλύρας
Αμφιαράειο του Ωρωπού
Άμφιαρείον Ωρωπού
Amphiareion-1.jpg
Άποψη του Ναού του Αμφιάραου.
Αμφιαράειο βρίσκεται στο τόπο Greece
Αμφιαράειο
ΤοποθεσίαΜαρκόπουλο ΩρωπούΑττικήΕλλάδα
ΠεριοχήΑττική
Συντεταγμένες38°17′29″N 23°50′44″E / 38.29139°N 23.84556°E
ΕίδοςΙερό
Ιστορία
Ίδρυση5ος αιώνας π.Χ.
ΠερίοδοιΕλληνική έως Ρωμαϊκή
Εξαρτάται απόΑθήνα
Σημειώσεις
ΚατάστασηΕρειπωμένο
ΙδιοκτησίαΔημόσιο
ΔιαχείρισηΒ΄ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Πρόσβαση κοινούΝαι
ΙστοσελίδαΑμφιαράειο Ωρωπού

Ο ναός του ΑμφιάραουΕπεξεργασία


Πλάνο του αρχαιολογικού χώρου
Ο ναός του Αμφιάραου ήταν εξάστυλος ναός στην πρόσοψη, δωρικού ρυθμού. Οι διαστάσεις του ήταν 28 επί 14 μέτρα. Στο εσωτερικό του ναού υπήρχε το άγαλμα του Αμφιάραου. Στον ναό υπήρχαν πέντε ομάδες αγαλμάτων που απεικόνιζαν κατά σειρά:
  • Τον Ηρακλή, Τον Δία και τον Απόλλωνα
  • Ήρωες και τις γυναίκες τους
  • Την Εστία τον Ερμή και τον Αμφιάραο
  • Την Αφροδίτη, τον Πάνα, Την Ιασώ και την Αθηνά
  • Τις νύμφες και τις ποτάμιες θεότητες του Αχελώου και Κηφισόυ

Υπόλοιπος αρχαιολογικός χώροςΕπεξεργασία

Σημαντικό κτίσμα του αρχαιολογικού χώρου είναι το αρχαίο θέατρο. Κτίστηκε τον 2ο αιώνα π.Χ. Ήταν πέτρινο με ξύλινα καθίσματα. Είχε χωρητικότητα πάνω από 300 θέσεις και σώζεται σήμερα σε καλή κατάσταση μόνο η σκηνή.
Μπροστά από την σκηνή του θεάτρου βρίσκεται η μεγάλη στοά, πλάτους 11 και μήκους 110 μέτρων με 39 συνολικά δωρικούς κίονες. Υπήρχαν ξεχωριστά μπάνια στις δύο άκρες της στοάς για τους άντρες και τις γυναίκες. Κοντά στον ναό υπήρχε μαρμάρινη κλεψύδρα (υδραυλικό ρολόι), που αποτελεί σπάνιο αρχαιολογικό δείγμα.

ΦωτογραφίεςΕπεξεργασία