Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Αντώνης Χριστοφορίδης

Ο κύριος της φωτογραφίας λεγόταν Αντώνης Χριστοφορίδης και γεννήθηκε το 1917(26/5) στη Μερσίνα της Μικράς Ασίας. 
Το 1922 η οικογένεια του έχασε 7 μέλη στα ερείπια της Μικρασιατικής Καταστροφής. 
Η μητέρα του (ο πατέρας του είχε σκοτωθεί στο μικρασιατικό μέτωπο) , ο ίδιος και τα  αδέρφια του εγκαταστάθηκαν στους Αμπελόκηπους.
Μετά τον θάνατο της μητέρας του στην πρώιμη παιδική του ηλικία, αναγκάστηκε να δουλέψει ως υπάλληλος σε αθηναϊκό ξενοδοχείο (μετέφερε βαλίτσες), ενώ, παράλληλα, παρακολουθούσε μαθηματα στο νυκτερινό σχολείο του "Παρνασσού". 

Για να μπορεί να αντιμετωπίζει τους παλικαραδες της εποχής, γράφτηκε στη σχολή πυγμαχίας του Αγαθοκλη Μπάρκα, που λειτουργούσε σε ένα υπόγειο της οδού Ασκληπιού. 
Πολυ γρήγορα το ταλέντο του έλαμψε και το 1934 έφυγε στη Γαλλία, όπου ξεκίνησε μια τρομερή αθλητική διαδρομή. 

Πρωταθλητης Ευρωπης το 1938, παγκόσμιος πρωταθλητης το 1941 νικωντας τον Ιταλοαμερικανο Μπετινα στις Η.Π.Α. (με τις αμερικανικές εφημερίδες να γράφουν ότι οι Έλληνες νικάνε τους Ιταλούς και στα βουνά της Αλβανίας και στα ρινγκ της Νέας Υόρκης), τελείωσε την καριέρα του το 1947 έχοντας κατακτήσει συνολικά 5 επαγγελματικούς τιτλους στα ελαφρά και μεσαία βάρη. 

Η κορυφαία στιγμή της καριέρας του ήρθε τον Ιανουάριο του 1938, στο Σπορτ Πάλας του Βερολινου. 
Μπροστά σε ένα ηλεκτρισμενο κοινό 20.000 φανατισμενων θεατών αντιμετωπίζει τον θηριώδη  Gustav Eder, ένα από τα καμάρια της χιτλερικής Γερμανίας, αήττητο για 7 χρόνια σε όλα τα ευρωπαϊκά ρινγκ.
Ο ίδιος ο Χίτλερ παρακολουθεί τον αγώνα παρέα με τον θρυλικό Γερμανό πυγμάχο Μax Schmelling. 
 Ο Δημήτρης Παπακώστας, νεαρός φοιτητής της ιατρικής στο Βερολίνο και ένας από τους ελάχιστους Ελληνες θεατές του αγώνα, είχε μεταφέρει στον δημοσιογράφο Δημήτρη Λυμπεροπουλο τις εντυπώσεις του από εκείνο τον αγώνα. 

Ανέφερε ότι ο  Μικρασιάτης δεν έχασε καμία στιγμή την ψυχραιμία του μέσα σε ένα γήπεδο γεμάτο από σβάστικες που "έβραζε" εναντίον του.
 Έμεινε ακλόνητος σε όλους τους γύρους και στον τελευταίο στρίμωξε τον αντίπαλο του σφυροκοπωντας τον με γροθιές. 
Με τη λήξη του αγώνα ο Eder ,του σήκωσε το χέρι  πριν τον διαιτητή, αναγνωρίζοντας την ανωτερότητα του, ενώ στα μεγαφωνα δεν αναφέρθηκε καν το όνομα του, αλλά αναγγελθηκε με προφανή διάθεση απαξίωση ότι νίκησε "ο Έλληνας". 

Ο Χίτλερ δεν ήταν ακόμα εκεί, είχε φύγει για να μη δει, λέει ο Παπακώστας, τη συντριβή του ιδεώδους της ναζιστικής φυλετικής ανωτερότητας από τον σχετικά μικροκαμωμενο μελαμψο Μικρασιατη. 
Στην επιστροφή του Χριστοφοριδη στο Παρίσι, τον περίμεναν στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης ο δήμαρχος της πόλης και  χιλιάδες Γάλλοι που τον σήκωσαν στα χέρια, αποθεωνονταs, τον άνθρωπο που συνέτριψε τη ναζιστική αλαζονεία δύο χρόνια αφού είχε συμβεί κάτι ανάλογο από τον Τζεσε Οουενς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936.

Πέθανε στις 19/10 του  1985 στη Γλυφάδα. 
Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμου δεν έστειλε ούτε στεφάνι στην κηδεία του.

 Όπως κι αν έχει, θα έχει πάντοτε την αξια του το γεγονός ότι ένας Μικρασιατης πρόσφυγας έδωσε στον ναζισμό ένα χρόνο πριν ξεκινήσει το αιματοκυλισμα της Ευρώπης αυτό που του ταίριαζε: μια γροθιά στα μούτρα.

Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Ο γιατρός πρέπει να πληρώνεται για την υγεία, όχι για την αρρώστια

Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ, ΟΧΙ ΑΡΡΩΣΤΙΑ...

Στην Κίνα έγινε ένα παράξενο πείραμα.

Ο αυτοκράτορας εντυπωσιάστηκε πολύ από τους Lao Tzu, Chuang Tzu, Lieh Tzu. Έζησε αρκετά για να έρθει σε επαφή με τον δάσκαλο Lao Tzu, τότε μαθητή του Chuang Tzu, τότε μαθητή του Lieh Tzu. Αυτοί οι τρεις άνθρωποι εντυπωσίασαν τον αυτοκράτορα με μια πολύ  πρωτότυπη ιδέα, αλλά αυτή δεν έχει συνέχεια.
Τη στιγμή που πέθανε ο αυτοκράτορας τα παλιά συμφέροντα επέστρεψαν και κατέστρεψαν αυτό το κάτι που είχε τεράστια αξία.

Ο Lieh Tzu, ο Chuang Tzu και ο Lao Tzu είχαν μια παράξενη ιδέα: ότι κανένας γιατρός δεν πρέπει να πληρώνεται από τους ασθενείς του, γιατί αν ο ασθενής πρέπει να πληρώσει τον γιατρό, εν γνώσει ή εν αγνοία του ο γιατρός θα ήθελε ο ασθενής να παραμείνει άρρωστος όσο το δυνατόν περισσότερο – αυτή είναι η δουλειά του. Αν τον θεραπεύσει γρήγορα δεν μπορεί να κερδίσει πολλά.

Μια διάσημη ιστορία που έλεγε ο Chuang Tzu ήταν για έναν παλιό γιατρό. Οι τρεις γιοι του σπούδαζαν ιατρική.

Ο πρώτος γιος επέστρεψε από το πανεπιστήμιο και είπε: "Τώρα είσαι πολύ μεγάλος, ξεκουράσου. Θα φροντίσω εγώ τους ασθενείς σου. ” Έτσι ο πατέρας, του επέτρεψε να φροντίζει τους ασθενείς του.

Μετά από δύο μέρες ο νεαρός ήρθε στον γέρο πατέρα και είπε: "Είναι πολύ παράξενο. Είσαι τόσο έμπειρος γιατρός και η γυναίκα που θεραπεύεις εδώ και τριάντα χρόνια, την έχω θεραπεύσει σε δύο μέρες. Και είμαι φρέσκος από το κολέγιο, δεν ξέρω πολλά. ”

Ο πατέρας είπε: "Ηλίθιε, είναι αυτή η γυναίκα που πλήρωσε όλα σου τα έξοδα στην ιατρική σχολή. Θα πλήρωνε και για τα άλλα δύο αδέρφια σου. Ήταν αρκετά πλούσια, δεν υπήρχε λόγος να είναι υγιής. Και ήταν η κύρια πηγή εισοδήματος μου. ”

Ο Lao Tzu και ο Chuang Tzu ειπαν στον αυτοκράτορα ότι αν ο ασθενής πρέπει να πληρώσει τον γιατρό, δημιουργείτε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Το ενδιαφέρον του γιατρού θα είναι ο ασθενής να παραμείνει ασθενής όσο το δυνατόν περισσότερο. Και προφανώς θα δείξει ανησυχία ότι θέλει να σε θεραπεύσει. Θα βρίσκεται και ο ίδιος σε δίλημμα.

Ο αυτοκράτορας ρώτησε τον Λάο Τζου, "Τότε ποια είναι η πρότασή σου; – γιατί αυτό συνέβαινε πάντα. ”

Είπε, "Η λύση είναι πολύ απλή. Όλοι οι γιατροί πρέπει να πληρώνονται από την κυβέρνηση, και όλος ο πληθυσμός να πληρώνει την κυβέρνηση – καμία σχέση με τον γιατρό. Ο γιατρός δεν πρέπει να πληρωθεί επειδή έχει θεραπεύσει έναν ασθενή. Ο γιατρός πρέπει να πληρωθεί εάν ο ασθενής του έχει παραμείνει υγιής. Κάθε μήνα ο ασθενής πρέπει να αναφέρει: «Είμαι υγιής, μπορείτε να πληρώσετε τον γιατρό μου. » Εάν ο ασθενής αρρωστήσει, τότε ο γιατρός δεν μπορεί να πληρωθεί: «Τι δουλειά κάνετε εδώ; Εάν οι άνθρωποι αρρωσταίνουν, τότε τι χρησιμεύει το φάρμακό σας, οι γνώσεις σας, η εμπειρία σας; '”

Λοιπόν, είναι ενα πολύ παράξενο σύστημα... αλλά ο αυτοκράτορας εντυπωσιάστηκε, ήταν απολύτως λογικό.

Και κατά την κατανόησή μου, μια μέρα θα είναι το σύστημα σε ολόκληρο τον κόσμο, γιατί η λογική του είναι πολύ ξεκάθαρη. Ο γιατρός πρέπει να πληρώνεται για υγεία, όχι για ασθένεια. Και αν οι ασθενείς του είναι άρρωστοι, τότε πρέπει να μειωθεί ο μισθός του. Το ενδιαφέρον του πρέπει να είναι για την υγεία του ασθενούς, όχι για την ασθένειά του. Και ο ασθενής δεν πρέπει να τον πληρώνει, ο ασθενής πρέπει να πληρώσει στην κυβέρνηση ένα συγκεκριμένο αντίτιμο για να διατηρηθεί υγιής. Η κυβέρνηση πληρώνει τον γιατρό για να διατηρεί τους ανθρώπους υγιείς, και αν δεν είναι υγιείς, χάνει τον μισθό του.

Αλλά μόλις πέθανε ο αυτοκράτορας, το σύστημα εξαφανίστηκε, ήρθε ξανά η παλιά ιδέα - πράγμα απολύτως ανόητο.

OSHO