Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Ιουλία Μπίμπα, η δασκαλίτσα του κατηχητικού που εκτελέστηκε "δια πελεκεως"

Εκτελέστηκε σαν σήμερα 26 Φεβρουαρίου  στηνΒιέννη, το 1943.
Ιουλία Μπίμπα, η δασκαλίτσα του κατηχητικού με την ατρόμητη καρδιά, αφού ανατίναξε το κτήριο της ΕΣΠΟ, μαζί με τους συντρόφους της της ΠΕΑΝ, συνελήφθη μετά από προδοσία, καταδικάστηκε σε θάνατο δια καρατομήσεως και μεταφέρθηκε στο εξωτερικό, καθώς στην Ελλάδα δεν υπήρχε γκιλοντίνα.

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 1942, μεσημέρι
Μια τρομερή έκρηξη ανατινάζει το κτίριο στη γωνία των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος, όπου βρίσκεται το αρχηγείο της προδοτικής και φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ.
Ένα σαμποτάζ στην καρδιά της κατακτημένης Αθήνας και το πρώτο μεγάλο σαμποτάζ σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη.

Κατέστρεψε το κτίριο, έβαλε τέλος στα βρόμικα σχέδια της ΕΣΠΟ και έθαψε κάτω από τα συντρίμμια 43 γερμανούς και 29 προδότες.
Τα ραδιόφωνα της Μόσχας, Λονδίνου και Καΐρου το εξύμνησαν.
Το οργάνωσε και το εκτέλεσε η αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΝ.

Η Ιουλία Μπίμπα, καταγόμενη από την Σάμο, δεν ήταν δασκάλα σε κάποιο σχολείο, αλλά σε κατηχητικό της Αθήνας, όπου πήρε το προσωνύμιο "δασκαλίτσα".

Ήταν αυτή που μετέφερε τα εκρηκτικά, προκειμένου να ανατιναχθεί η έδρα της ΕΣΠΟ* από την ΠΕΑΝ** στην οποία συμμετείχε, στις 20 Σεπτεμβρίου του 1942.

Μετά από προδοσία συνελήφθη, βασανίστηκε φρικτά και καταδικάστηκε σε θάνατο "δια πελέκεως".

Επειδή στην Ελλάδα δεν υπήρχε λαιμητόμος, μεταφέρθηκε στην Βιέννη και αποκεφαλίστηκε τον Φεβρουάριο του 1943.

Η ίδια ανέφερε σε ένα από τα σημειώματα της από την φυλακή γιατί έλαβε μέρος στην αντίσταση:

"Μπορεί να μ’ έβαλαν στα αίματα κι εκείνα τα παλικάρια που κατέβασαν τη γερμανική σημαία απ’ την Ακρόπολη τον Μάιο του ’41. Δεν μάθαμε ακόμα τ’ όνομά τους. Ίσως να μην το μάθουμε ποτέ. Θυμάμαι ότι εκείνη τη μέρα, εκείνο το σούρουπο, ανέβηκα πάνω στου Φιλοπάππου και κοίταζα τον βράχο απέναντι. Κοίταζα τον Παρθενώνα και σκεφτόμουνα «Άραγε θα μπορέσω ποτέ να κάνω κι εγώ κάτι?"

Και έκανε...
Στις φωτογραφίες, η Ιουλία Μπίμπα, ένα χειρόγραφο σημείωμα της από τις φυλακές και το πιστοποιητικό θανάτου της.

* Η ΕΣΠΟ (Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση) ήταν μια εθνικοσοσιαλιστική και φασιστική οργάνωση δοσίλογων στην περίοδο της τριπλής Κατοχής. Υπέστη συντριπτικό πλήγμα από το σαμποτάζ της αντιστασιακής οργάνωσης ΠΕΑΝ με την ανατίναξη των κεντρικών γραφείων της στην γωνία Γλάδστωνος και Πατησίων τον Σεπτέμβριο του 1942.

** Η ΠΕΑΝ (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων) ήταν μια αντιστασιακή οργάνωση την περίοδο της Κατοχής με λίγα μέλη η οποία έμεινε κυρίως γνωστή για το εντυπωσιακό πολύνεκρο σαμποτάζ στην ΕΣΠΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου