Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Τσάκαλος, ο μέγας προβοκάτορ και Ναυτίλος της νιότης μας


Ο Τσάκαλος στην βιτρίνα της Παρουσίας φωτογραφημένος από τον Δ.Κ.Σωτηρόπουλο Dimitrios K. Sotiropoulos

Κείμενο 
Από Βασίλη Χατζηιακώβου 
Προσπαθώ να γράψω ένα κείμενο για τον Τσάκαλο που μου ζήτησε ο Ηλίας Κανέλλης. Σημείωσα καμιά οκτακοσαριά λέξεις και ονόματα για να μην τα ξεχάσω. Έγραψα ήδη ένα μεγάλο κείμενο και είμαι ακόμη στην αρχή στο καλοκαίρι του 1984.Μάλλον θα γράψω κάτι άλλο γιατί αυτό βγαίνει βιβλίο.Μου βγαίνει όμως έτσι γιατί διαπιστώνω ότι έχουμε απωλέσει την μνήμη μας και κάποιοι θυμούνται άλλα αντ' άλλων! Λάβετε πνεύμα Τσακάλιον! Μια μικρή πρόγευση από αποσπάσματα:
........ Κατεβαίνω από το ταξί ακριβώς εκεί πού είναι τώρα το Καφφενείο Πανελλήνιον -τότε Κιάφας και Ακαδημίας, δίπορτο-ήταν ένα μαγέρικο, κοιτάζω αριστερά βιβλιοπωλείο,βιβλιοδετίο,εκδόσεις,κοιτάζω δεξιά στη γωνία με μεγάλα μπλέ γράμματα ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΙΚΑΣ,απέναντι στην Σόλωνος Βιβλιοπωλείο ΠΟΡΕΙΑ,πιο κάτω Χρηστάκης Χονδρική Βιβλίου, Ωρόρα Εκδόσεις,Νεφέλη,απέναντι ΚΟΔΗΣΟ με κόκκινα γράμματα,από κάτω ένα κωλόμπαρο,.............................................Σόλωνος και Μαυρομιχάλη άλλο βιβλιοπωλείο και λίγο πιό κάτω ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΗΝΥΜΑ Εμμ.Μηλιαράκης και Σία Ε.Ε. εδώ είμαστε! Κατεβαίνω τα σκαλιά για να συναντήσω τον αδελφό μου,που με κάλεσε να έρθω στην Αθήνα.
Την άλλη μέρα Σάββατο κατεβαίνει τα σκαλιά ένας παράξενος τύπος που όλοι τον λένε Τσάκαλο και από την Δευτέρα θα έπιανε δουλειά εκεί και έρχεται κατά πάνω μου!
-Εσύ είσαι ο μικρός Χατζηϊακώβου;"Σπάστη" πήρες; "Άναρχο" πήρες; Δεν πήρες; Τι σόι επαναστάτης είσαι;
Πρώτη φορά στην ζωή μου ένιωσα να με πνίγει η παντελής άγνοια!
Ο Τσάκαλος ακάθεκτος συνέχισε: Λοιπόν από την Δευτέρα θα είμαστε μαζί εδώ,μαζί μου θα σφυρηλατήσεις χαρακτήρα!
Ήρθε η Δευτέρα και από την πρώτη μου αποστολή....................................
μου λέει ο μέγας προβοκάτωρ και τρολ προ των τρολ Γιώργος Τσάκαλος: Να σου πω,επειδή σε κόβω για καλλιτέχνη με τις τιραντούλες τις κεντητές και το καναρινί παντελόνι,ζωγράφος, "μουντζουρίτσας" δηλαδή δεν πιάνεις κάτι μπογιές που βρήκα πίσω στην αποθήκη να βάψεις το μαγαζί!
Εγένετο! Άσπρισα την οροφή και τους τοίχους πάνω από τις βιβλιοθήκες,έβαψα επιμελώς και τα κάγκελα προστασίας της βιτρίνας, περιποιήθηκα την επιγραφή και ήρθε η έξτρα ειδική αμοιβή για όλα αυτά. Πληρώθηκα με ποιητικές συλλογές! Δαββέτας Οι Εραστές της 'Οστριας,Βολουδάκης Νεόδμητο Παρανάλωμα,Αποστολάτος Ο λαιμοδέτης του Αζόρ και Γκουανταλαχάρα(διπλό το χτύπημα) κ.α.
Η μουσική συγκεκριμένη που ακουγόταν στον χώρο,πρωτίστως "Γενιά του Χάους" και να μπαίνουν οι ιερείς και το "ευσεβές κοινό"και να βρίσκονται στον ρυθμό της "Μπασταρδοκρατίας" ή του "Εκκλησία υποκρισία", κατά δεύτερον "Νουόβα Κομπανία ντι Καντο Ποπολάρε"δώρο της Γιάννας ανεψιάς της Δέσπως Διαμαντίδου......................................... Το μουσικό όμως κλου ήταν δύο κασέτες με βαρειά λαϊκά που χρησίμευαν πολλές φορές ή για αντιπερισπασμό ή για να διώχνει ο Τσάκαλος τους ανεπιθύμητους! Οι χαρακτηρισμοί και οι κώδικες για τους πελάτες και θαμώνες από τον Γιώργο έδιναν και έπαιρναν: ο Ροκαμπίλυ,ο Τρότσκας,ο Στάλιν με παντόφλες,ο Γραφειοκράταρος,ο Μαρξιστάκος,ο Ισπανίας,ο Άσχετος...μόλις κατηφόριζε τα σκαλιά ο "Πρήχτης Νο 1" ο κυρ Παναγιώτης ο Θεολόγος, έβαζε ο Τσάκαλος την Νο2 με τα πιό βαρειά λαϊκά και την ώρα που άρχιζε τον μονόλογο που είχε προηγηθεί ο ίδιος και την προηγούμενη μέρα, όταν κορύφωνε το κήρυγμα στον Γρηγόριο Παλαμά και τις Θείες Άκτιστες Ενέργειες, ακουγόταν στην διαπασών με ενέργεια Τσάκαλου: Έλα ΑΛΑΝΙΑΡΗΗΗ ρίξε τις πενιές σου!!!
  (Συνεχίζεται)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου