Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Παγκράτιον το αρχαίο ελληνικό άθλημα

Το Παγκράτιον

Σύμφωνα με τη  μυθολογία ι το άθλημα να προέρχεται από το Θησέα, που επιστράτευσε συνδυασμό πάλης και πυγμής για να νικήσει  τον Μινώταυρο.
Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, ο Ηρακλής σκότωσε  το λιοντάρι της Νεμέας με τον τρόπο αυτό.
Με τις εκστρατείες του Μέγα  Αλεξάνδρου το Παγκράτιο διαδόθηκε στην Ινδία.
Πιστεύεται πως από εκεί έφτασε στις χώρες της Άπω Ανατολής και αποτέλεσε τον πρόγονο όλων των ανατολικών πολεμικών τεχνών.
Το Παγκράτιον ήταν  συνδυασμός πάλης και πυγμαχίας χωρίς ιμάντες.   Η ονομασία προέρχεται από τις λέξεις παν + κρατείν,  νικητής γινόταν αυτός που "κατέχει την κυρίαρχη δύναμη" ή αυτός που "κυριαρχεί απόλυτα".

Ο  Αριστοτέλης (Ρητορική Α 5-14, 1361β) το ορίζει ως εξής:

«ὁ δὲ θλίβειν καὶ κατέχειν παλαιστικός, ὁ δὲ ὦσαι τῇ πληγῇ πυκτικός, ὁ δ᾽ ἀμφοτέροις τούτοις παγκρατιαστικός, ὁ δὲ πᾶσι πένταθλος.».

Αυτός που μπορεί να σφίγγει και να συγκρατεί, είναι καλός στην πάλη· αυτός που μπορεί να απωθεί με χτυπήματα, είναι καλός στην πυγμαχία· αυτός που μπορεί να κάνει και τα δύο αυτά, είναι καλός στο παγκράτιο, ενώ αυτός που μπορεί να τα κάνει όλα, είναι καλός στο πένταθλο.

Παρόλο που ήταν επικίνδυνο αγώνισμα   αφού είχε ως αποτέλεσμα  το θάνατο του ενός των αντιπάλων (Παυσανίας Η,10.1), ήταν ιδιαίτερα  αγαπητό άθλημα
Γυμναστικός (Φιλόστρατος)

Ὁπόσα δέ ἐστιν ἐν ἀγωνίᾳ, προτετίμηται πάντων τὸ παγκράτιον, καίτοι συγκείμενον ἐξ ἀτελοῦς πάλης καὶ ἀτελοῦς πυγμῆς, προτετίμηται δὲ παρ᾿ ἑτέροις.......

Από όλα τα αγωνίσματα  το παγκράτιον έχει την προτίμηση του κόσμου, παρόλο που η πάλη και η πυγμαχία παρουσιάζουν  ορισμένες ατέλειες (σε αυτό το αγώνισμα) είναι δημοφιλές  για άλλους λόγους...

Οι διάσημοι αρχαίοι παγκρατιαστές ήταν ο Θεαγένης ο Θάσιος, ο Λύγδαμης ο Συρακούσιος, ο Δωριεύς ο Ρόδιος, ο Σώστρατος ο Σικυώνιος και ο Πολυδάμας από τη Σκοτούσσα.


https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=273426479892865&id=266005410634972


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου