Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Ο σκοπός της ανάγνωσης


 Έχω διαβάσει πολλά βιβλία, αλλά τα έχω ξεχάσει. Αλλά ποιος είναι ο σκοπός της ανάγνωσης; "

Αυτή ήταν η ερώτηση που ένας μαθητής ρώτησε κάποτε στον Δάσκαλό του.
Ο Δάσκαλος δεν απάντησε εκείνη τη στιγμή.
Ωστόσο, μετά από λίγες μέρες, ενώ αυτός και ο νεαρός μαθητής καθόταν κοντά σε ένα ποτάμι, είπε ότι διψούσε και ζήτησε από το αγόρι να του φέρει λίγο νερό από ένα βρώμικο παλιό σουρωτήρι που ήταν στο έδαφος.
Ο μαθητής ήταν τρομαγμένος, γιατί ήξερε ότι ήταν ένα αίτημα χωρίς λογική.
Ωστόσο, δεν μπόρεσε να αντιφάσει τον Δάσκαλό του και, αφού πήρε το κόσκινο, άρχισε να εκτελεί αυτό το παράλογο έργο.
Κάθε φορά που βύθιζε το σουρωτήρι στο ποτάμι για να πάρει λίγο νερό για να μεταφέρει τον Δάσκαλό του, δεν μπορούσε καν να κάνει ένα βήμα προς αυτόν, καθώς δεν υπήρχε ούτε σταγόνα στο σουρωτήρι.
Προσπάθησε και δοκίμασε δεκάδες φορές, αλλά, όσο προσπάθησε να τρέξει πιο γρήγορα από την ακτή προς τον Δάσκαλό του, το νερό συνέχιζε να περνάει από όλες τις τρύπες στο κόσκινο και χάνονταν στο δρόμο.
Εξαντλημένος, καθόταν δίπλα στον Δάσκαλο και είπε: "Δεν μπορώ να πάρω νερό με αυτό το σουρωτήρι. Συγχώρεσέ μου Δάσκαλε, είναι αδύνατο και απέτυχα στο έργο μου."
"Όχι - απάντησε ο γέρος χαμογελώντας - δεν έχετε αποτύχει. Κοιτάξτε το φίλτρο, τώρα είναι γυαλιστερό, είναι καθαρό, είναι σαν καινούργιο. Το νερό, που διαπερνά τις τρύπες του, το έχει καθαρίσει ».
«Όταν διαβάζεις βιβλία - συνέχισε ο παλιός Δάσκαλος - είσαι σαν κόσκινο . Δεν έχει σημασία αν δεν μπορείτε να κρατήσετε στη μνήμη σας όλο το νερό που αφήνει να ρέει μέσα σας, επειδή τα βιβλία, ωστόσο, με τις ιδέες, τα συναισθήματα, τη γνώση, την αλήθεια που θα βρείτε μεταξύ των σελίδων, θα καθαρίσουν το μυαλό και το πνεύμα σας και θα σας κάνουν ένα καλύτερο και ανανεωμένο άτομο. Αυτός είναι ο σκοπός της ανάγνωσης ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου