Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Οι Λακότα και το μεγάλο μυστήριο


 Για τους Λακότα, η συγγένεια με όλα τα πλάσματα της γης, του ουρανού και του νερού ήταν μια πραγματική και ενεργή αρχή. Στον κόσμο των ζώων και των πουλιών υπήρχε μια αδελφική αίσθηση που κράτησε τους Λακότα ασφαλης μεταξύ τους.


Τα ζώα είχαν δικαιώματα - το δικαίωμα της ανθρώπινης προστασίας, το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα πολλαπλασιασμού, το δικαίωμα στην ελευθερία και το δικαίωμα στο χρέος μας - και αναγνωρίζοντας αυτά τα δικαιώματα, οι Λακότα δεν υποδούλωσαν ποτέ ένα ζώο και δεν στέρησαν τη ζωή που δεν χρειαζόταν για φαγητό και ρούχα.


Αυτή η έννοια της ζωής και των σχέσεών της εξανθρωπίστηκε και έδωσε στους Λακότα μια μόνιμη αγάπη. Γεμίζει την ύπαρξή τους με τη χαρά και το μυστήριο της ζωής. Τους έδωσε σεβασμό για όλη τη ζωή. Έκανε μια θέση για όλα τα πράγματα στο σχήμα της ύπαρξης με την ίδια σημασία για όλους.


Όταν το Wakan Tanka, το Μεγάλο Πνεύμα, ήρθε μια μεγάλη ενωτική δύναμη ζωής που ρέει μέσα και μέσα από όλα τα πράγματα - τα λουλούδια των πεδιάδων, φυσώντας άνεμους, βράχους, δέντρα, πουλιά, ζώα ... Έτσι όλα τα πράγματα ήταν συγγενικά και ενώθηκαν από το ίδιο Μεγάλο Μυστήριο. "


~ Chief Luther Standing Bear ~


Φωτογραφία από τον Shane Balkowitsch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου