Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Κινέζικη πρωτοχρονιά. Η χρόνια του βουβαλιού

 


Κινέζικη Πρωτοχρονιά 2021

Αν σας αρέσει η γιορτή της Πρωτοχρονιάς, μπορείτε να τη… γιορτάσετε ξανά! Μαζί με τους Κινέζους! Ιδιαίτερα αν η καινούρια χρονιά για σας δεν άρχισε όπως θα θέλατε, δοκιμάστε να την πάρετε… από την αρχή! Υποδεχθείτε το 2021 των Κινέζων, ή αλλιώς τη χρονιά του Βούβαλου, στις 12 Φεβρουαρίου 2021!


Δεν έχετε παρά…


…να ντυθείτε απλά- η απλότητα και η λιτότητα είναι χαρακτηριστικά του Βούβαλου-, αποφεύγοντας βέβαια το κόκκινο χρώμα που τον ενοχλεί έως και τον εξοργίζει.

… να διακοσμήσετε το τραπέζι σας με χρυσαφιά ή ασημί κηροπήγια και να βάλετε στη μέση μια πιατέλα με φρούτα -η αδυναμία του Βούβαλου.

… να μαγειρέψτε κάτι απλό, αλλά τίποτα με βοδινό κρέας. Προτιμήστε χοιρινό ή κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, και σαλάτες με πολλά λαχανικά.

Αν θέλετε να ανταλλάξετε και δώρα προτιμήστε τα πρακτικά -βασική αρχή του Βούβαλου.


Επίσης μην ξεχάσετε, δίπλα στον κουμπάρα-γουρουνάκι του σπιτιού σας να προσθέσετε άλλον έναν με τη μορφή του Βούβαλου. Έτσι θα προσκαλέσετε στο σπίτι σας την ευημερία αυτή τη χρονιά



Η μεγαλύτερη γιορτή στην Κίνα και την κινέζικη διασπορά. Δεν έχει σταθερή ημερομηνία, επειδή το κινεζικό ημερολόγιο είναι σεληνιακό. Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά ξεκινά την ημέρα της δεύτερης νέας σελήνης μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο. Το 2021 γιορτάζεται στις 12 Φεβρουαρίου και οι απανταχού Κινέζοι εισέρχονται στο Έτος του Βουβαλιού ή το έτος 4719 από τη βασιλεία του Κίτρινου Αυτοκράτορα (3η χιλιετία π.Χ.).

Για παράδειγμα όσοι γεννηθούν το Έτος του Βουβαλιού είναι ειλικρινείς, επιμελείς, αξιόπιστοι, δυναμικοί και αποφασιστικοί. Οι γυναίκες επιπλέον τηρούν τις παραδόσεις, είναι πιστές σύζυγοι και αποδίδουν μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση των παιδιών τους.



Ο θρύλος αναφέρει ότι στα παλιά χρόνια, ο Βούδας ζήτησε από όλα τα ζώα να τον συναντήσουν την κινέζικη Πρωτοχρονιά. Μόνο 12 ανταποκρίθηκαν στην πρόκλησή του (Αρουραίος, Βουβάλι, Τίγρης, Κουνέλι, Δράκος, Φίδι, Άλογο, Τράγος, Πίθηκος, Κόκορας, Σκύλος, Γουρούνι) και ο Βούδας ονόμασε κάθε χρόνο με το όνομα ενός από τα ζώα. Έτσι, κάθε 12 χρόνια ένα από αυτά τα ζώα έχει την τιμητική του. Ο Βούδας έκανε γνωστό ότι κάθε άνθρωπος που θα γεννηθεί στο έτος ενός από τα 12 ζώα θα έχει κάποια από τα χαρακτηριστικά αυτού του ζώο

Σύμφωνα με την Κινεζική αστρολογία, το Βουβάλι ή Βούβαλος, είναι ένα σοφό και εργατικό ζώο, και φέτος που είναι η χρονιά του, θα φέρει στη ζωή των ανθρώπων ηρεμία και σταθερότητα.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες, οι προσπάθειές σας σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο θα ανταμειφθούν. Γιατί ο Βούβαλος αγαπά τους ανθρώπους που αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, βάζουν στόχους και εργάζονται με ζήλο και ακούραστα για να τους πετύχουν.


Ο Βούβαλος, Προστάτης του 2021, προστατεύει πρώτα και πάνω απ’ όλα την οικογένεια και ευνοεί την αγάπη, τη χαρά και τη γαλήνη ανάμεσα στα μέλη της.


Οι άνθρωποι που στο Κινεζικό ωροσκόπιο ανήκουν στο ζώδιο του Βούβαλου χαρακτηρίζονται για το χαμηλό προφίλ τους, την ειλικρίνεια, την ψυχραιμία, την εργατικότητα, την αυτοπειθαρχία και τις ηγετικές τους ικανότητες.


Ιδιαίτερα, οι γυναίκες του ζωδίου, χαρακτηρίζονται για την ευγένεια και την ηρεμία τους, αλλά και για τη μαχητικότητά τους. Δεν παραδίδονται στη μοίρα τους αλλά αγωνίζονται με πείσμα για να πετύχουν αυτό που θεωρούν σωστό για τον εαυτό τους.


Οι Βούβαλοι ταιριάζουν με άτομα που ανήκουν στα ζώδια του Ποντικού, του Φιδιού και του Πετεινού.

Σύμφωνα με έναν μύθο, ο αυτοκράτορας Jade είπε ότι η σειρά θα προκύψει από εκείνη με την οποία έφτασαν στο κόμμα του.


Το Βουβάλι θα έφτανε πρώτο αλλά ο Ποντικός ( Αρουραίος) το εξαπάτησε και αυτό τον πήρε στους ώμους του κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Στη συνέχεια, μόλις έφτασαν, ο Ποντικός πήδηξε κάτω και προσγειώθηκε μπροστά.


Σύμφωνα με τους όρους του γιν και του γιανγκ (阴阳 / yīn yáng), το βουβάλι είναι ο Γιν.


Αν και η Κίνα χρησιμοποιεί το γρηγοριανό ημερολόγιο, όπως και ο υπόλοιπος πλανήτης, το σεληνιακό ημερολόγιο εξακολουθεί να έχει τεράστια σημασία για τους Κινέζους –αρκετοί γιορτάζουν βάσει αυτού ακόμη και τα γενέθλιά τους ή υπολογίζουν την ηλικία τους.

Καλή χρονιά… και πάλι!


*Το 2021 είναι ‘Ετος Πολιτισμού και Τουρισμού Κίνας-Ελλάδας και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Κίνας έχει προγραμματίσει μια σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Ευτυχισμένη Κινέζικη Πρωτοχρονιά» που μπορείτε αν θέλετε να παρακολουθήσετε διαδικτυακά. Η μετάδοση θα γίνεται ζωντανά στην ιστοσελίδα Chinaculture.org σε ειδική θεματική καρτέλα. Μετά τη λήξη της ζωντανής μετάδοσης, θα μπορείτε να παρακολουθήσετε τις παραστάσεις και τα διαδραστικά δρώμενα στην ίδια σελίδα ή στο YouTube, στον επίσημο λογαριασμό του Πολιτιστικού Κέντρου της Κίνας στην Αθήνα.


lifeshering.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου