Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Η «γυάλινη σφαίρα» του Αγρινιώτη Πνευματιστή Αλέξανδρου Μπέλου




Η «γυάλινη σφαίρα» που εφηύρε Αγρινιώτης Πνευματιστής


Η παραψυχολογία και ο πνευματισμός έχουν δεχτεί κριτική για αμφιλεγόμενη δράση. Στην Ελλάδα εμφανίστηκε ήδη από τον 19ο αιώνα . Από τους πρώτους που μυήθηκαν ήταν ο Ραγκαβής και ο Σουρής. Αργότερα το κίνημα των πνευματιστών ή μέντιουμ όπως μετεξελήχθηκε εκπροσωπήθηκε από πολλά σωματεία και οργανώσεις που έδρευαν στην Αθήνα, Πάτρα η αλλού.
Στο χώρο αυτό  ξεχωρίζει στην ελληνική ιστορία της παραψυχολογίας η «Μπέλλεια σφαίρα» δημιούργημα ενός Αγρινιώτη ονόματι Αλέξανδρου Μπέλλου (1912-1958).
Όπως αναφέρει το Ρωσικό neo-ezoterika.ru «Ο Μπέλλος ήταν λάτρης της ορειβασίας. . Κατά την ελληνοιταλική σύγκρουση του 1940-1941, ο Μπέλλος κατατάχθηκε στο στρατό. Εκείνοι που ήταν εξοικειωμένοι τουλάχιστον με τα βασικά της ορειβασίας, στάλθηκαν για να υπηρετήσουν στις μονάδες βουνών. Εκεί περιγράφηκε μία μαζική ψευδαίσθηση σε υψόμετρο 2800,  , σύμφωνα με την οποία μάταια οι στρατιώτες σκόπευαν μαύρες σκιές υποτίθεται επιτιθέμενων, οι οποίες την επόμενη μέρα δεν άφησαν κανένα ίχνος τραυματισμού.
Έχει περάσει ο καιρός. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, ο Μπέλλος διάβασε ένα άρθρο σχετικά με τους «αόρατους δορυφόρους» στο Έβερεστ., το οποίο υποστήριζε  ότι ΄»πολλοί ορειβάτες αισθάνθηκαν την παρουσία κάποιου στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου και συχνά έλαβαν πραγματική βοήθεια αν χρειαζόταν. Οι  αναζητήσεις του στην ψυχολογία έκτοτε συνδέθηκαν με μεγάλες υψομετρικά τοποθεσίες».
Πρώτα πειράματα
Ορμώμενος από τις αναζητήσεις το 1953 ο Μπέλλος παρουσίασε στους παραψυχολόγους του Επιστημονικού Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Ερευνών στην Αθήνα  την εφεύρεσή του – μια μπάλα κενού, στην οποία επισυνάφθηκε κάτι σαν μια οδηγία. η οποία μεταξύ άλλων μιλούσε για την πειραματική της χρήση ως μέσο ύπνωσης.»
Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 πραγματοποιήθηκε το πρώτο δημόσιο πείραμα. Παραψυχολόγοι, δημοσιογράφοι και επαγγελματίας φωτογράφος ήταν παρόντες στην αίθουσα.»
Ο Μπέλλος θεωρούσε ότι μέσα από μια γυάλινη σφαίρα από την οποία είχε αφαιρεθεί ο αέρας, συν η παρουσία ενός ατόμου με ισχυρές παραψυχικές δυνάμεις, θα μπορούσε να μετατρέψει την σφαίρα σε «τηλεόραση» μέσα στην οποία θα μπορούσαν να γίνουν ορατές «αιθερικές μορφές» (δηλαδή πνεύματα νεκρών). Ο Μπέλλος και η ομάδα του έκαναν πολλά πειράματα και διατείνονταν ότι ορισμένα από αυτά είχαν στεφθεί από εντυπωσιακή επιτυχία.
Oι συμμετέχοντες ισχυρίζονταν μεταξύ άλλων ότι έβλεπαν και  εξωγήινους από την Μπέλλεια σφαίρα, όπως ονομάστηκε από τον τύπο της εποχής. Η γυάλινη σφαίρα κίνησε το ενδιαφέρον πολλών έλλήνων παραψυχολόγων που  προσπάθησαν να αναπαραγάγουν τα πειράματα, αλλά απέτυχαν. Η συσκευή του ονομάστηκε «πνευμοσκόπιο».
Αργότερα, Το 1956, ο Μπέλλος και οι συνεργάτες του αποσύρθηκαν και δημιούργησαν τη δική τους οργάνωση, η οποία ονομάστηκε Επιστημονική Εταιρεία Μεταπτυχιακών Ερευνών συνεχίζοντας τα πειράματα με την μπάλα.
Ο Μπέλλος πέθανε  πρόωρα το 1959.Τη σκυτάλη των ερευνών με την σφαίρα κενού παρέλαβε ο δικηγόρος Δημήτριος Αμπελάς, ο οποίος είχε ιδρύσει την Επιστημονική Εταιρεία Μεταψυχικών Ερευνών (ΕΕΜΕ)
Πηγές:



Έλληνες πνευματιστές σε φωτογραφία της δεκαετίας του 1950 μαζί με δύο γυάλινες σφαίρες κενού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου